Xiaomi Mi Band 3 teszt - ez el lett találva!

Képtalálat a következőre: „xiaomi mi band 3”

Annak idején, mikor 2014-ben bemutatták a Mi Band szériát még nem tudtam volna elképzelni sem, hogy olyan funkciókat tud nekem nyújtani, hogy ezt a mindennapokban hasznosítani tudjam. Amolyan újabb fölösleges kacatnak tűnt a számomra. Hamar elillant ez a gondolat, mikor páromnak beszereztünk egy Mi Band 2-est. Egyre jobban formálódott meg bennem a gondolat, hogy tényleg hasznos lehet. Úgy döntöttünk a Tech Butikos srácokkal, hogy megilletjük egy tesztel a 3-as szériát, így volt alkalmam letesztelni alaposan a fit bandet.

 Kicsomagolás

img_3356.JPG

 A Mi Band 3 egy egyszerű átlátszó műanyag fedelű dobozban érkezik, gyakorlatilag az ember egyből megpillantja a lényeget, középen ott csücsül egy papír tálcán a karkötő. A fedelet felnyitva a tálca alatt találjuk a band szíját egy képernyővédő fóliát, kínai nyelvű leírást, valamint egy külön rekeszben lett elhelyezve az USB csatlakozós töltőt.

img_3358.JPG

img_3359.JPG A szilikonból készült pánt színe matt fekete a mérete pedig 155-216 mm között állítható, így a nagy csuklóval rendelkezők sajnos nem tudják majd használni. Közelebbről megnézve a karkötő agyát, leginkább olyan mintha egy nagyobb kapszula lenne, az elején van egy apró gödröcske, oldalán található a töltő csatlakozási pont alul pedig maga a pulzusmérő szenzor. A magot alulról tudjuk beletuszkolni a szíjba, nagyon passzosan megy bele, nyilván ez is hozzájárul a vízállóságához. Apropó, vízállóság elvileg 5 ATM nyomásig bírja a kütyü, a teszt időszak alatt ennyire azért nem tudtam letesztelni, de azért nem kíméltem, kapott sós vizet enyhe búvárkodással, édes vizet, úszást és néha a fürdésnél is rajtam maradt. Mindent kibírt, úgyhogy nyugodtan lehet vele számolni.
img_3360.JPG

Az előlap szélein lekerekített, a kijelző egy 0,78 hüvelykes, 128x800 pixeles PMOLED kijelző, ami nagyobb, mint az elődben, és jobban látható a napsütésben. Sajnos azért nagy csodát nem kell várni, a teszt időszak alatt sokszor fordult elő olyan, hogy csinálni kellett egy kis árnyékot, hogy lássam, hogy mit ír ki a képernyőre. Tény viszont, hogy az elődnél jobban látható. Mivel nagyobb kijelző nem árt, hogy ha nagyobb az akkumulátor is, így is lett a 70 helyett 110mAh kapacitású telep került bele a modellbe. A gyártó által ígért üzemidő nagyjából húsz nap, ez viszont nagyban függ attól, hogy hogyan használjuk. Ha mindenféle értesítés be van rajta kapcsolva és állandóan figyelmeztet, akkor ez a felére is lecsökken.

 

Lássuk, mit tud

 

A Mi Band 3-as jelenlegi verziói kínai nyelvel érkeznek, nem csak maga a karkötő menüje, még a leírása is. Aki már rendelt magának Xiaomi terméket ezen nem lepődik meg annyira, ugyanis a gyártó először általában a keleti régió piacára dobja ki a terméket és csak ezután foglalkoznak a többi régióval. Aggodalomra semmi ok, ugyanis egyrészt nem zavaró sok idegen jelecske, hamar ki lehet igazodni az egyszerű menüjében. Másrészt pedig van már most is alternatíva a megoldásra. Az első megoldás egy amolyan öszvér megoldás, ha a telefon nyelvét átállítjuk, mondjuk angolra, a Band egyből átáll erre a nyelvre, na de ezzel nem vagyunk sokkal előrébb elvégre is magyarok vagyunk. A másik megoldás az az, hogy van már magyarosítás rá. Később elképzelhető, hogy a gyártó gondoskodik a magyar nyelv meglétéről. Egyébként annyira egyszerű a menüje, hogy én nem mókoltam a magyar nyelvel. Pár perc és már ki is lehet rajta igazodni, a Mi Fit alkalmazása amúgy is magyar és a lényegi beállításokat ott végzi el az ember.
Képtalálat a következőre: „xiaomi mi band 2 vs 3”

Forrás: techlector.com

Ahhoz, hogy össze tudjuk kapcsolni a telefonunkat a maggal, tehát a fentebb említett Mi Fit app a kulcs, ami mind IOS és Android rendszeren működik. Az alkalmazás fő képernyőjén az óra által mért adatokat látjuk és minden egyes megnyitásnál összeszinkronizálja a karkötőben található adatokat a telefonban lévővel. Alapértelmezés szerint számolja a lépéseinket, monitorozza az alvásunkat, vagy, hogy épp mennyi kalóriát égettünk el, vagy mekkora távot tettünk meg.

 

Fontos azonban, hogy nem muszáj állandó Bluetooth kapcsolat a telefon és a Band között az alapfunkciók például pulzusmérés, lépés számlálás anélkül is gond nélkül működik. A kapszula formájú mag teteje egy érintő kijelző melynek vízszintes és függőleges irányú simogatásával lehet előcsalni a főbb menüpontokat.

 

A kezdő képernyője alapból az óra számlapja, melyen digitális formában láthatjuk az időt, alatta a dátumot és a megtett lépés számot, ezt egyébként meg is tudjuk változtatni, előre megadott háromféle opció közül van lehetőségünk.

webp_net-gifmaker.gif

img_3361.JPG

Az első menü csoport az aktivitás mérés elemei, itt nézhetjük meg, hogy hány lépést tettünk meg, mekkora távolságot, elégetett kalóriát, valamint láthatjuk a Band akkumulátor állapotát is.

img_3362.JPG

A második menü a pulzus mérés, itt. ha rajta tartjuk az ujjunkat a gombon akkor felvillan az indítást jelző nyolc darab pontocska, ha végig ment mind a nyolc már indítja is a mérést, pár másodpercen belül meg is van a pulzus mérés. Lehetőségünk adódik egyébként a Mi Fit alkalmazásban beállítani, hogy automatikusan megmérje a pulzusunkat x időközönként, a legkisebb mérték az 1 perces mérés, viszont az eredményt csak az appban érjük el, érhető okokból.

img_3363.JPG

A harmadik menüpont az időjárás jelzése itt zavaró lehet a kínai karakter, bár elég egyértelmű így is. Nappali és éjszaka hőmérsékletet jelez ki és előre két napot tudunk még megnézni. A friss adatokat a telefonunktól szerzi a kütyü, így ha pontos visszajelzést szeretnénk, muszáj párosítani a két eszközt.

img_3381.JPG

A negyedik menüpontban találjuk a stoppert, úgy indíthatjuk, mint a fentebb említett pulzus mérést, mellette a telefon keresés opciót, valamint az óra számlapját itt állíthatjuk be és némi információt a készülékről.
img_3390.JPG

És végül, de nem utolsó sorban pedig egy értesítési menüt találunk, ahol a telefonra érkezett üzenetek előnézetét láthatjuk, megtudjuk kitől jött az üzenet és tartalmát, válaszolni ugyan nem tudunk, de piszkosul hasznos lehet, ha például vezetünk, pikk pakk látjuk, hogy fontos üzenetet kaptunk, vagy sem.
img_3366_1.JPG

 Mi Fit App

Ahhoz, hogy teljes értékűen használjuk a karkötőt szükségünk lesz a Mi Fit alkalmazására, amit ingyenesen le tudunk tölteni, mint Play Store-ból és az App Store-ból egyaránt.

kollazs1.jpg
A kezdőoldalon találjuk meg a legfontosabb adatokat, utolsó alvási adatok, napi elért eredményt, mért lépést, elégetett kalóriát valamint az utolsó tevékenységet és ha volt mért pulzust. A körben látható lépésszámra bökve nézhetjük meg, hogy az adott napon mennyit sétáltunk, mennyire voltunk aktívak. A fenti példa nem az jelzi, hogy még most keltem ki az ágyból, szimplán ma még nem volt rajtam az óra. 

kollazs2.jpg

A fentebbi képen láthatjuk az alvás monitorozást, sajnos jól látjátok és meg kell erősítsem, hogy viszonylag tényleg pontosan meg tudja állapítani a karkötő, hogy mennyi ideig is aludtunk, valamint mikor ébredtünk fel, megdöbbentő egyes esetekben, hogy mennyi alvással vészelem túl az egyes napokat! Nagyon jó dolog, hogy automatikusan érzékeli, hogy mit csinálunk és magától nyomon követi azt a band, képes kijelezni, hogy az elmúlt 30 napban mennyi volt az átlag lépés. Számolja a megtett összes kilométert és még azt is megmondja, mennyire voltunk zöldek, azaz mennyi üzemanyagot spóroltunk ez idáig.

kollazs3.jpg

Mivel Fit Band-ről van szó, így hát természetes, hogy a karkötő fő funkciója az aktivitásunk mérése. Ennél a modellnél is van természetesen lehetőségünk, hogy sportolási módokat válasszunk. A Mi Band 3-as folyamatosan monitorozza a mozgásunkat és számolja a lépéseinket, megtett távot még tétlenségi figyelmeztetést is be lehet állítani, nehogy magunkat elfeledkezzen magunkról és belemerüljünk a munkába.

tevekeny.jpg

Az eszközön, valamint az appban is nyomon tudjuk követni a napi mozgásunkat, a beépített GPS-el ugyan nem rendelkezik, de van lehetőségünk, hogy a sport tevékenység megkezdésekor elindítsuk és így a telefonunk GPS-ét használva pontosan meg tudja határozni, mekkora távot tettünk meg. Miután elindítottuk a tevékenység figyelőjét a Mi Band kijelzőén könnyen visszanézhetjük, hogy mennyi ideje indítottuk, és mennyi lépés, távot tettük meg az időtartam alatt. Ha visszanéznék, mennyit sétáltunk a karkötőn csupán egy mozdulat megnézni, viszont régebbi tevékenység megtekintéséhez már az appot kell megnyissuk.

Rengeteg beállítási lehetőség van az appban a Profil menü alatt. Az eszközeim pont alatt találhatjuk az akkumulátor töltöttségi szintet, tovább kattintva rá az óra beállítási menüje fogad minket. Különböző értesítési beállításokat adhatunk meg. Például bejövő hívás, üzenet, ébresztés, Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger értesítéseket is kezel gond nélkül és nem késleltetve értesít.

kollazs4.jpg

Lehetőségünk van még ezeken kívül a teljesség igénye nélkül, hogy jobb vagy bal karunkon hordjuk a bandot, tudunk beállítani ne zavarj módot, így csak a megadott időközben fogunk kapni értesítéseket, beállíthatjuk ezt például, hogy automatikusan érzékelje, hogy mikor alszunk és csak az alvás ideje alatt nem fog értesíteni minket, de jól jöhet akár egy megbeszélés ideje alatt. Állíthatunk be még képernyőzárat is, amit egy egyszerű felfelé suhintó mozdulattal tudunk feloldani.

kollazs5.jpg

A mérnökök úgy álmodták meg az eszközt, hogy vízálló is, ami való igaz, jómagam is teszteltem, ahogy a tesztben fentebb már említettem, minden rendben volt vele, egy apró dolgot leszámítva, hogy ha víz kerül a kijelzőre az érintő része kicsit félre értelmezi a dolgokat. A beépített 110mAh-s akkumulátorát a mellékelt USB végű csatlakozóval csepegtethetjük tele százalékokkal, ehhez viszont ki kell pattintanunk a magot a szíjból és úgy belehelyezni az ellendarabba. 15%-os töltöttségnél már jelez, hogy szeretne egy kis naftát kapni, nagyjából szabvány 5V 1A-es töltővel 2 óra szükséges ahhoz, hogy fel tudjuk tölteni teljesen. Körülbelül minden funkcióját használva nagyjából 15 nap az amit bír egy töltéssel, de még ez is eléggé jónak számít.

 Végszó

Összegezve, az előző verzióhoz képest egy dizájnosabb, kijelzőben és akkumulátorban erősebb modellt sikerült letenni a Xiaomi mérnökeinek az asztalra. Ráadásul még 50 méteres mélységig is vízálló, amivel tényleg lehet számolni. Később állítólag meg fog jelenni belőle egy NFC-s változat, amivel még akár fizetni is fogunk majd tudni.  Remekre sikerült a Mi Band 3-as, azoknak ajánlom, akik szeretnének egy olcsó fitness trackert és okos karkötőt, ám ha már rendelkezel Mi Band 2-essel, ahhoz képest nem akkora az előrelépés, hogy megérje váltani. Tény, hogy ha mégis cserén gondolkozol, nem fogsz miatta csődbe menni.

Külön öröm, hogy most visszavonásig tartó akció keretén belül a gyári fekete színű szíj helyett bármilyen másik színű szíjat választhattok!

A karkötőt itt tudod megvásárolni, ajándék fóliával és 1 év garanciával, az oldalunkon.

Ha tetszett a cikk kövess minket Facebookon és oszd meg ismerőseiddel, minél többen tudjanak róla.