Remax RB M9 teszt - Formás külső és hosszú üzemidő

Második tesztem áldozata szintén Remax: ezúttal az RB-M9 Design BT hangszóró. Első ránézésre a H/K Onyx másolata, de egész mások a technikai adatok és persze sokkal olcsóbb.  Nézzétek meg az adatlapját… „Csak“ 7 Watt, nem 60 és 425 g 2 kg helyett. Rögtön a teszt elején le is lövöm a poént: 3-4 napja hallgatom délutánonként és még nem töltöttem egyszer sem; csak hallgatom mióta kivettem a dobozból.  Előző tesztemnél már elhatároztam, hogy majd stopperrel fogom hallgatni az új tesztalanyokat: persze ez nyilván nehezen kivitelezhető, ha nem ez a munkája az embernek. Így most sem tudom hány órája hallgatom, de ez egy tuti plusz pont, hogy a beépített akkuval nagyon-nagyon sok ideig működik.

001_doboz.JPG

 Kicsomagolás:

A doboz jól néz ki, minőségi benyomást kelt és úgy működik, mint az Apple termékeinél, a gravitáció segítségével tudjuk kinyitni és ha nekik bevált ugye… Szóval megfogjuk felülről és pár másodperc alatt (tényleg lassan) kicsusszan az új szerzemény. A hangszóró alatt találjuk a kiegészítőket: a töltő kábelt, a jack kábelt és a talpat. Fekete, fehér és piros színben kapható, nálam piros járt. Nincs rajta fogantyú, ezt arra találták ki, hogy letegyük a nappaliba/bárhova és zenét vagy filmeket hallgassunk.

007_oldalrol.JPG

 Különleges a hangszóró alakja, 17 centiméter átmérőjű, de csak 4 centi mély, jól néz ki a lapostévé vagy a laptop mellett.

002_tartozek.JPG

 A külső a már megszokott minőség, szövet hangszórótakaró, hátul gumírozott felület fém talpakkal. A szintén gumírozott gombok felül helyezkednek el. A szokásos funkciókat találjuk: bekapcsoló, hang le- fel (vagy szám léptetés) és üzemmód váltó gomb. Telefon kihangosítóként is használható.  A Bluetooth mellett nemcsak Micro SD kártyákat fogad, hanem jack aljzattal is ellátták, számítógéppel vagy tévével is használható. És hogy érdemes-e? Próbáljuk ki. 

003_gombok.JPG

 Szerencsére nem ér meglepetés bekapcsoláskor, ugyanúgy, mint a kistestvér RB-M15 ez is hangeffektekkel informál minket a különböző funkciókról.

Nagyon jól oldották meg a működés visszajelzést; bekapcsoláskor egy kék led villog a szövet alatt, majd csatlakozáskor folyamatosan világít, kikapcsoláskor piros színre vált. Nappal is látható és éjszaka sem zavaró. Továbbá a töltő csatlakozó mellet szintén van 1 visszajelző led.  

009_led.JPG

 A teszt:

Igazi zenehallgatás következik! Diana Krall, Johnny Cash és az AC/DC is nálam zenél. Ez talán kicsit túlzás, de ennek a doboznak is nagy erőssége, ami a kisebbnek: Az énekhangok nagyon jók. 

004_elolrol.JPG

 Itt meg is szakítom a hangszóró méltatását, hogy kicsit kifejtsem, hogy miért fontosak az énekhangok. Mert a fülünk nagyon érzékeny ebben a frekvencia tartományban. Ezzel szemben, amit sokan szeretnek; a dübörgő basszusok visszaadásában viszont nagyjából az összes BT hangszóró rosszul szerepel. Biztos akad néhány kivétel, de azokat nem ebben az ársávban kell keresni. 

005_hatulrol.JPG

 Vissza a teszthez. Jack kábellel (a talp alatt van a csatlakozó) összekötöttem a PC-vel és veszteségmentes (FLAC) számokat hallgattam. Sőt kapcsolgattam a PC kimenetét, így a dalokat hol a tesztalanyon, hol a házimozi rendszeremen hallgattam.  

006_csatlakozok.JPG

 Nyilván nem szól olyan jól, mint egy 60x annyiba kerülő rendszer, de nem volt rossz hallgatni. Próbáltam kiegyenlíteni az esélyeket és egy 55” Philips tv-vel is összehasonlítottam. Bár a tv-ben sokkal több hely lenne ahhoz, hogy jó hangokat préseljenek ki belőle, ez mégsem sikerül. A Remax elsőre kicsit tompábbnak tűnik, de A-B tesztben simán jobb a tévénél. A Mamma Mia! című musical összehasonlíthatatlanul jobb, és a Star Wars univerzum atmoszféráját is élethűbben jeleníti meg. Sajnos nem találtam információt arról, hogy két egyforma M9 sztereó üzemmódban képes lenne működni, pedig kipróbálnám. 

010.JPG

 Összegzés:

 

Ha egy dizájnos hangszórót szeretnél és csak ritkán akarod a lakáson kívül magaddal vinni, de szeretnél olcsón zenét hallgatni, vagy filmeket nézni, akkor ezt a BT hangszórót neked találták ki. A Remax M9 az első lépés a zenehallgatás felé.

Az előző tesztben szereplő M15-tel összehasonlítva:

Kicsit kevesebb mély és több magas hang jut el hozzánk és sokkal több részlet a zenéből. Ez ugyan már nem olyan könnyen hordozható, de a nagyobb méret miatt minden alkatrésze jobb és a végeredmény is minőségibb, emellett az üzemidő hangerőtől függően akár 8-10 óra is lehet. A jack kábelnek hála akár a tv hangszórója helyett is használható, nem csak a Bluetooth képes eszközökkel.

 

A hangszórót itt tudod megvásárolni 1 év garanciával, az oldalunkon.

Ha tetszett a cikk kövess minket Facebookon és oszd meg ismerőseiddel, minél többen tudjanak róla.

A Remax RB-M15 hangszóró tesztjét itt találod.

A szerzőről:

25 éve hobbim a házimozi és a számítástechnika. 11 évig tévéket gyártottam egy multinál, elég jól megismertem a plazma tévék működését. Évek óta gyűjtöm az információkat magyar, angol és német tesztekből és fórumokon. Egy barátom megkérdezte, hogy van-e kedvem teszteket írni, így kezdtem el a blogot. Eddig csak olvastam a fórumokat, mostantól meg is osztom az eddig összegyűjtött infókat. Csak teszteket írok, nem fizetett hirdetéseket. Tervezem, hogy a jövőben házimozi témájú cikkeket is írok.

 Magno 88